Opakowania do żywności odgrywają wiele ważnych ról. Między innymi pełnią funkcję marketingową zarówno produktu jak i firmy, która go produkuje. Jednak najważniejszą funkcją opakowań jest zapewnienie bezpieczeństwa żywności. Opakowania foliowe, woreczki celofanowe i wiele innych opakowań chronią żywność przed czynnikami zewnętrznymi, takimi jak zanieczyszczenia, wilgoć, światło czy powietrze. To bardzo ważne zarówno dla producentów opakowań jak i dla samych konsumentów. Dobrze zaprojektowane opakowanie, łatwe w obsłudze, szczelne, a dodatkowo umożliwiające otwieranie i zamykanie produktu, tak aby przechowywana w nim żywność zachowywała swoje walory smakowe i świeżość przez długi czas to klucz do sukcesu. 

Spis treści:

Rodzaje opakowań do żywności od Flexi Pack

Opakowania do żywności od Flexi Pack można podzielić na kilka kategorii w zależności od ich ogólnej konstrukcji, rodzaju zamknięcia, obecności lub braku dna oraz przejrzystości materiału. Do najpopularniejszych rodzajów opakowań marki Flexi Pack należą:

  • Opakowania foliowe transparentne, które umożliwiają łatwy wgląd w zawartość torebki. Folie transparentne są niezwykle atrakcyjne dla konsumentów, ponieważ mogą oni bez problemu zobaczyć ich zawartość. Takie opakowania zapewniają również łatwość w codziennym korzystaniu z nich, ponieważ już na pierwszy rzut oka widać co się w nich znajduje. Są również łatwe do recyklingu.
  • Torebki foliowe laminaty z dnem klockowym to pozycja, którą chętnie wybierają właściciele Piekarni i Cukierni. To również opakowania odpowiednie do przechowywania bakalii czy galanterii czekoladowej. Dzięki obecności dna klockowego, cięższe produkty takie jak orzechy, ciastka, krajanki piernikowe czy babki wielkanocne układają się w opakowaniu i doskonale się prezentują.
  • Torebki celofanowe matowe z dnem klockowym to pozycja, po którą sięgają głównie producenci kawy oraz herbaty. Duża gama kolorystyczna produktów umożliwia dobranie odpowiedniego designu opakowania pod potrzeby swojej marki. Takie opakowania prezentują się bardzo ekskluzywnie
  • Opakowania na Wielkanoc to torebki foliowe i woreczki celofanowe z dnem klockowym jak i bez przeznaczone do sprzedaży produktów w okresie Świąt  Wielkanocnych. Opakowania transparentne i pół transparentne wyposażone w świąteczny nadruk z pewnością przyciągnie uwagę konsumenta. Druk fleksograficzny, który stosujemy na opakowaniach jest trwały, doskonale się prezentuje i jest bezpieczny dla żywności. 
  • Opakowania na Święta Bożego Narodzenia w skład których wchodzą torebki celofanowe i woreczki foliowe z dnem klockowym jak i bez. Są to torebki przeznaczone do sprzedaży produktów spożywczych w okresie Świąt Bożego Narodzenia. Dzięki zastosowaniu wysokiej jakości druku fleksograficznego, opakowania świąteczne są trwałe i pięknie się prezentują. Są również idealne do przechowywania żywności i bezpieczne.
  • Opakowania indywidualne – pozwalają na zaprojektowanie woreczków foliowych według własnego projektu. To opcja, dzięki której marka zyskuje na oryginalności, ponieważ nie powiela gotowych wzorów opakowań, ale stawia na indywidualizm i jedyny w swoim rodzaju design. 


Opakowania do żywności – wymogi bezpieczeństwa

Opakowania plastikowe są lekkie i elastyczne. Wykorzystuje się je do przechowywania szerokiej gamy produktów spożywczych, jednak muszą spełniać określone wymagania bezpieczeństwa. Opakowania do żywności muszą być wykonane z materiałów, które nie przekazują do żywności żadnych szkodliwych substancji. Muszą być również szczelne, aby zapobiegać przenikaniu zanieczyszczeń do żywności.

W Unii Europejskiej obowiązuje dyrektywa 2005/29/WE, która określa wymagania dotyczące bezpieczeństwa opakowań do żywności. Dyrektywa ta określa, że opakowania do żywności muszą być wykonane z materiałów, które nie są szkodliwe dla zdrowia ludzkiego. Muszą również być zgodne z odpowiednimi przepisami dotyczącymi higieny żywności.

Oznakowanie opakowania dla bezpieczeństwa żywności wg wymogów unijnych.

Jak opakowania do żywności zapewniają bezpieczeństwo produktu?

Producenci żywności mogą zapewnić bezpieczeństwo żywności poprzez wybór odpowiednich opakowań. Opakowania powinny być dostosowane do rodzaju produktu, który mają przechowywać. Na przykład, produkty o krótkim okresie trwałości, takie jak świeże owoce i warzywa, powinny być przechowywane w opakowaniach, które zapobiegają ich utracie wilgoci.

Opakowania powinny być również odpowiednio zaprojektowane i wykonane. Opakowania powinny być szczelne, aby zapobiegać przenikaniu zanieczyszczeń do żywności. Powinny być również wykonane z materiałów, które nie przenikają do żywności żadnych szkodliwych substancji.

Oprócz wyboru odpowiednich opakowań, producenci żywności mogą również podjąć inne kroki w celu zapewnienia bezpieczeństwa żywności. Na przykład, powinni przestrzegać odpowiednich procedur higieny żywności i stosować dobre praktyki produkcyjne.

Konsumenci również mogą przyczynić się do zapewnienia bezpieczeństwa żywności poprzez świadome wybieranie produktów spożywczych. Powinni wybierać produkty w opakowaniach, które są nienaruszone i nieuszkodzone. Powinni również przechowywać żywność w odpowiednich warunkach, aby zapobiec jej zepsuciu.

Podsumowanie

Wybierając Flexi Pack, możecie mieć pewność, że jako producent opakowań foliowych Flexi Pack zapewnia o bezpieczeństwie swoich folii w bezpośrednim kontakcie z najróżniejszego rodzaju żywnością. Opakowania celofanowe Flexi Pack są przeznaczone do przechowywania żywności. Nie wchodzą z nią w kontakt i są zaprojektowane tak by nie tylko eksponować walory estetyczne produktu. Ich głównym zadaniem jest ochrona żywności przed niekorzystnym działaniem warunków zewnętrznych.